Taze balıkları uzun süre boyunca en iyi şekilde muhafaza etmenin en iyi yolu onları dondurmaktır. Oda sıcaklığında bir ortamda ya da buzdolabında bekletilen balıklar uzun süre tazeliğini koruyamaz ve bir süre sonra önce lezzet kayıpları ardından da tamamen bozulmaya başlar. Dondurulmuş gıdaların kullanılma oranının artmasıyla gelişen depolama teknolojileri sayesinde dondurulmuş balıklar da uzun süreler boyunca tazeliğini muhafaza eder.
Taze balıkları dondurmak her şeyi kolaylaştırır ve daha sonra tüketildiğinde ilk günkü tazeliği ve lezzetini korur. Ancak bu tazeliği ve lezzeti korumak için balıkları dondurma ve dondurduktan sonra çözme işlemini en doğru şekilde yapmanız gerekir.
Dondurucuda balık nasıl saklanır tüm detayları ile öğrenmek için hazırlamış olduğumuz kılavuza buradan ulaşabilir, dondurulmuş balığın buzu nasıl çözdürülür öğrenmek içinde okumaya devam edebilirsiniz.
DONDURULMUŞ BALIK NASIL ÇÖZDÜRÜLÜR?
Dondurulmuş balığın buzunu çözdürme işlemi basit gibi algılansa da aslında insan sağlığı açısından büyük önem arz eden bir konudur. Dondurulmuş balığı çözdürürken dikkat edilmezse balığın yüzeyinde bakteriler üreyebilir ve bu gıda zehirlenmesine sebep olabilir. Bunun gibi sorunlar ile karşılaşmamak için dondurulmuş balığı çözdürmenin en doğru yöntemi şunlardır;
-
Dondurulmuş Balığı Buzdolabında Çözdürme Yöntemi
Dondurulmuş balığı çözdürmenin en iyi yolu buzdolabında bekletme yöntemidir. Çünkü buzdolabı, dondurucudan daha düşük sıcaklıkta ve bakterilerin üremesini engelleyecek soğuklukta olan bir alandır.
Buzdolabında dondurulmuş balığı çözdürmek için onu süzgeç formunda bir kabın içerisine yerleştirin. Çözünürken oluşan suyun akması için derin bir kabın içerisine oturtun ve buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız dondurulmuş balığın buzlarının tamamen çözündüğünü gözlemleyeceksiniz.
-
Dondurulmuş Balığı Soğuk Suda Çözdürme Yöntemi
Eğer dondurulmuş balığı çözdürmek için çok vaktiniz yoksa soğuk suda çözdürme işlemi sizin için en ideali olabilir. Ancak bu yöntem doğru uygulanmazsa balığın bakteri üretmesine de en elverişli yöntemdir.
Dondurulmuş balığı soğuk suda çözdürme yöntemi için öncelikle buzluktan çıkardığınız balığı kilitli ve su geçirmez bir torba içerisine koyup, ağzını sıkıca kapatın. Torbanın su geçirmez olduğuna emin olmanız bu noktada önemlidir. Balık dışarıdan gelen suyu içerisine çekerek suya doyar ve pişirme işleminin uzamasına ve lezzet kaybına sebep olur.
Soğuk su ve buzlarla dolu olan bir kabın içerisine balığı yerleştirin ve çözünme işleminin gerçekleşmesi için bekleyin. Soğuk su balığın bakteri üretmesini engelleyeceği için bu işlem sırasında suyu oda sıcaklığı altına düşmeden yeni buzlu su ile değiştirmeniz gerekir. Balıkların bu yöntem ile çözünmesi yaklaşık yarım saat bir vakit alır.
Dondurulmuş balıklar tamamen çözündükten sonra paketinden çıkarın ve hafifçe durulayın. Kâğıt havlu ile hafifçe kurulayın ve gönül rahatlığıyla pişirin.
DONDURULMUŞ BALIĞI ÇÖZDÜRMENİN YANLIŞ YÖNTEMLERİ
Dondurulmuş balığı çözdürmenin en doğru yöntemi soğuk bir ortamda gerçekleştiği için bunun aksi yönde gerçekleşen tüm işlemler hatalıdır. Çünkü hepsi potansiyel olarak mikrop üremesine sebep olabilir. Dondurulmuş balığı çözdürmenin en yanlış yöntemleri ise şunlardır:
- Dondurulmuş balığı mutfak tezgâhı üzerinde bırakarak oda sıcaklığında çözülmesini beklemek,
- Mikrodalga kullanarak çözdürmeye çalışmak,
- Sıcak suda şoklama yaparak çözdürmek.