Dünyada yalnızca bin tane var: Yavru Akdeniz foku Mersin’de tekrar denizle buluştu
Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) standartlarına göre nesli tehlikede olan Akdeniz fokları dünya çapında bin civarında bulunurken, Türkiye kıyılarında 120’den fazla birey tespit edildi.
Akdeniz foklarının takibi devam ediyor. Son zamanlarda bir yavru fok, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri tarafından kıyıda yorgun bir halde bulundu. Veteriner hekim gözetiminde Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne alınan yavru foka “Yağmur” adı verildi. Tedavisi tamamlandıktan sonra tekrar Mersin’e götürüldü.
DKMP ekipleri, ODTÜ Erdemli Deniz Bilimleri Enstitüsü, Sualtı Araştırmaları Derneği ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli ile dalgıçlar eşliğinde yavrunun doğal yaşam alanına geri salındığı belirtildi.
“MERSİN’DE 25, DOĞU AKDENİZ’DE 50’NİN ÜZERİNDE BİREY VAR”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde araştırmalar yapan Dr. Meltem Ok daha önce bu konuyla ilgili bilgiler paylaşmıştı. Türkiye kıyılarında foklar üzerine çalışan Dr. Ok, “ODTÜ, 1994 yılından bu yana Türkiye kıyılarında çalışmalarını sürdürüyor. Özellikle Mersin, Antalya ve Hatay Antakya kıyılarında aktif olarak faaliyet gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
Mersin kıyılarında 25’ten fazla birey olduğunu belirten Dr. Ok, “Doğu Akdeniz’de ise 50’den fazla bireyin tespit edildiği çalışma alanımız bulunmakta. Bu fokları foto kapanlarla sürekli takip altında tutuyoruz. Türkiye kıyılarında 120’den fazla bireyin bulunması büyük önem arz etmektedir.” dedi.