‘Nifak ve fitneye izin vermeyeceğiz’

Posted by

Ayşegül Kahvecioğlu – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart seçimlerinin ardından parti yönetiminde kapsamlı ama peyderpey bir değişikliğe gideceği sinyalini vermişti. Bu kapsamda parti kulislerinde önceki gün yapılan MKYK toplantısında AK Parti 8. Olağan Kongre’si için karar alınması ve MYK’da sınırlı bir değişime gidilmesi beklentisi hakimdi. Ancak beklenen olmadı. Erdoğan, Teşkilât Başkanlığı’nın kongre çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. 

MKYK sonrası Teşkilat Başkanlığı tarafından Erdoğan’a, kongre süreci için 6 ay, 9 ay ve 12 aylık üç alternatifli bir takvim önerisi sunulduğu öğrenildi. Erdoğan’ın kongre sürecinin daha hızlı tamamlanması için talimat verebileceği belirtiliyor. 

‘Fitneye izin yok’ 

Edinilen bilgiye göre Erdoğan toplantıda “Herhangi bir nifak ve fitneye izin vermeden hassas bir şekilde Cumhur İttifakı olarak yola devam edeceğiz. Biz 15 Temmuz sonrasında oluşan Yenikapı ruhunu sürdürmeyi çok istedik ama önceki CHP yönetimiyle bu mümkün olmadı. Ama Özgür Özel’le görüşmemiz bu anlamda çok olumlu bir çerçevede gerçekleşti” diye konuştu. 

‘Kod sistemi’ geliyor 

MKYK toplantısında Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de kapsamlı birer sunum yaptı. Tekin, sunumu sırasında MKYK üyelerinden gelen öğretmen atamalarında mülakat sistemiyle ilgili sorulara yanıt verirken, “Öyle bir mülakat yapacağız ki, salonda kameralar var sorular belli, soruların nereden geleceği, nasıl seçildiği belli, soruyu yanıtlayanın yanıtı belli, cevabı değerlendirenin nasıl değerlendireceği belli olacak. Sonuç olarak kimse itiraz edemeyecek; ‘burada haksızlık oldu’ diyemeyecek. Üzerinde çalıştığımız kod sistemi ile mülakata giren öğretmenler jüri hakkında, jüri de öğretmen hakkında herhangi bir ön bilgiye sahip olamayacak” dedi. 

Tekin’in sunumunda branş öğretmenlerinin, kendi alanlarıyla ilgili yapılan sınavlardaki başarı oranına yönelik özeleştiride bulunarak, “Bir matematik öğretmenine kendi alanıyla ilgili 70 soru soruyoruz. Bunlardan ortalama 19,5’ini doğru yapabiliyor. Bu her branş için rakam böyle. Demek ki lisans eğitimi yeterli değil. Milli Eğitim Akademisi ile bu sorunun çözümünü hedefliyoruz” ifadelerini kullanması dikkati çekti. 

‘Enflasyon yüzde 10’un altına düşecek’

Bakan Şimşek sunumunda temel hedefin enflasyonda gerileme olduğuna işaret ederek, “Geçen sene yaşadığımız depremin ekonomik maliyeti 1 trilyon 141 milyar TL oldu. EYT, dövizin baskılanması için kullandığımız araçlar vs. tabi ki enflasyonun şişmesine neden oldu. Mayıs sonunda enflasyon verilerinin en yüksek seviyede gelmesini bekliyoruz. Ama yaz aylarından itibaren ciddi bir düşüş yaşayacağız. Tasarruf tedbirleri politikamıza sıkı sıkıya sahip çıkarsak enflasyon oranını eylül ayında yüzde 47-48’e; 2025 Eylül’ünde yüzde 37-38’e; 2026 sonunda ise yüzde 10’un altına düşürmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.
Borsa ile ilgili de Şimşek, “Artık insanlar çalışarak birikim ve yatırım yapabileceğine inanmıyor. O nedenle kriz öncesi borsada işlem yapan kişi sayısı 2 milyondan bugün 8 milyona çıktı. Bu rakamın düşmesi gerekiyor” dedi.

Üç büyükelçiden güven mektubu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brunei Büyükelçisi Noni Zurainah Haji, Somali Büyükelçisi Fathudin Ali Muhammed ve İspanya Büyükelçisi Cristina Latorre Sancho’yu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki törende Brunei, Somali ve İspanya Büyükelçileri, Erdoğan’a güven mektubu sundu. Hatıra fotoğrafı çektirilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, büyükelçilerle ayrı ayrı görüştü.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir